Почитаме Св. Кирил Славянобългарски - Константин Философ

Кирил е починал в Рим на 14 февруари 869 г., погребан е в "Свети Климент Римски"
14 фев 2021 07:50, Елка Василева
62
Почитаме Св. Кирил Славянобългарски - Константин Философ
Снимка: архив, БГНЕС

На 14 февруари Българската православна църква отбелязва църковния празник на Успението на свети Кирил Славянобългарски.

Константин Философ, наречен Кирил, произхождал от семейството на знатните солунски славяни - Лъв и Мария. Учил е в Магнаурската школа в Цариград. Завършил образованието си с прозвището "философ" и бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия.

На него били възлагани различни поръчения с обществен характер. Отегчен от суетата на този свят, Константин избягал тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където създали славянската азбука и превели свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи.

Кирил починал в Рим на 14 февруари 869 г. и бил погребан в църквата "Свети Климент Римски".

Св.св. Кирил и Методий са провъзгласени за Съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не е "подритвал" славяните.Просто си един простакк решил дапопише малко.
32
2
 
4
 
! Отговори
'гурци' и преди 3 години
са политически термини. Древните гърци след поглъщането им от Македонската империя са напълно заличени и населението в южните Балкани няма генетична връзка с тях. Българите са наричали населението там 'ромеи' до фанариотските бунтов коиото решават да се борят за Гърция - но населението е предимно албанско, славянско (смесица от племена) и други балканци.Терминът 'славяни' също е сравнително скорошна измислица - хърватин Орбани решава да възвеличае хърватите и им създава род,руснаците го яхат
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Славяните от Солун не са могли да бъдат български, тъй като АспаруховаБългария по времето, когато те сасе заселили там, още нее съществувала. Но езикът им ебил същия или много близък.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Думата княз идва от канас --това е прабългарската дума,с която са обозначавали върховния владетел.
29
2
 
5
 
! Отговори
до №31 преди 3 години
смесване между българи и така наречените 'славяни' е съвсем нищожно - според генетиката то е под 7%. Термина 'славяни' се появява твърде късно в историята, това са племена които са били подритвани от всички европейски завоеватели - от римляни до българи. Аспарух е изритал подобни племена от новите владения на България в Мизия (по късно наричани като славяни), а следващите български владетели са продължили изритването им на юг и запад. Термина славяно-български е панславистки фалшификат, глуппако
28
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"семейството на знатните солунски славяни - Лъв и Мария"-- това също е фалшиво. Баща им е бил грък, а майката --от славянското население. Отнея са научили езика. Бащатае бил военачалник на гарнизонана Солун. Изобщо авторката енякаква простакелла, която си съчинява на воля.
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"езика на солунските българи" --това е фалшиво. По-правилно еезика на солунските славяни.Солун не е бил никога по товавреме в границите на България,но е имало многочислено славянсконаселение.
26
1
 
6
 
! Отговори
Loyko преди 3 години
България е създадена след като се прегърнали Славяни и Прабългари, а пък не е имало Славяни по това време. Хайде изяснете си тази боза в главите на българите пишман патриоти.
25
1
 
2
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
До 20 Ангелов Не е Крали Марко,а е Марко Кралевич. Изясни си ги тези неща,кой ,кой е.
24
2
 
1
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До АнгеловОсманците ни завладяват не само заради разединението! Имало е и лоши години на глад и чума! Точно тогава около 1350 година!
23
0
 
1
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
И ще е добре отворковците да погледнат някоя стара карта, колкото и неточна да е и да се види каква, и къде, и колко голяма е била държавата Рашка на сърбите по онова време! Щото по въпроса се лее простотия много ама...!?
22
1
 
1
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До АнгеловПродължение:Прeз 1595 г. e нaпрaвeн прeвoд нa итaлиaнcки и e издaдeн във Вeнeция - Dеllа оriginе еt suссеssi dе gli Slаui (In Vеnеtiа: prеssо Аldо, 1595). Cлeд тoвa Мaврo Oрбини дoрaзвивa идeятa в книгaтa cи "Цaрcтвoтo нa cлaвянитe". Пo-къcнo Eкaтeринa Втoрa възприeмa тaзи тeзa зa дa зacили руcкoтo импeрcкo влияниe върху бългaри, cърби, хървaти и др. Cлaвяни изобщо кaтo нaрoд НЯМA, имa oтдeлни нaрoди, кoитo гoвoрят нa cхoдни eзици.
21
3
 
1
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До АнгеловCЛAВЯНИ до 16 вeк НЯМA. Имa бългaри , cърби, хървaти/дaлмaтинци/, чeхи- моравци , пoляци, мocкoвити и др. Зa първи път думaтa "cлaвяни" ce рaждa oт пeрoтo нa Винкo Прибoeвич. Дoктринaтa cи Прибoeвич публикувa прeз 1532 г. в cъчинeниeтo cи Cлoвo зa прoизхoдa нa увeнчaнитe cъc cлaвa cлaвяни (Dе оriginе suссеssibusquе Slаvоrum), кoeтo издaвa във Вeнeция нa лaтинcки.
20
2
 
3
 
! Отговори
Ангелов преди 3 години
Азбуката, създадена в България от Климент и Преславската школа си е българска и няма нищо общо със славянството. Базирана на латиницата, по нищо не приличаща на глаголицата. Глаголица почти не е използвана в България. Време е историята ни да бъде изчистена от ***, затрупал ни последните 150 години. Ако щете, дори истината за Крали Марко, за завладяването ни от османците. Те ни завладяват не защото са били много силни, а защото сме били разединени.
19
4
 
2
 
! Отговори
Ангелов преди 3 години
До тук те нямат нищо общо с България.Св. Трифон (и св. Валентин) също няма нищо общо с нашата традиция и празници. Църквата е наместила светците си в нашите стари, вековни празни за по- удобно изместване. Наши духовници са пренесли религия и писменост в Киевска Рус, но не са знаели какъв таралеж си слагат в гащите. По- добре да не бяха го правили. Не се гордея, че милиони (вкл и монголци) пишат на кирилица. Искам си празника на Българската писменост и култура."Славяни" не ме интересуват.
18
3
 
4
 
! Отговори
Ангелов преди 3 години
Защо има спор във форума?! Ами, защото българската история е пълна мъгла, създадена от Иречек, Шафарек и "историците" до наши дни. Нарекоха първите ни владетели ханове (канове) вместо князе, измислиха някакви си славяни, държавата ни стана славянобългарска, също и азбуката ни. Кирил и Методий отиват на запад с религиозна мисия за влияние на източното православие, за правото да се проповядва на собствен език- моравци, хървати и др. Създават азбука, базирана и изглеждаща като гръцката.
17
2
 
1
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До ?Отговора на въпроса ти колега е в моя пост 9! Ако не ти стига - пиши!
16
3
 
4
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До 7 До 4и5В интерес на фактите тогава гърци като такива не е имало дори като име на племе! някога е имало Ахейци, което буквално значи хора с брадви, имало е данайци, елини....! Гърци има от около 1750-1800 година и най-вече след 1922г така както и турци! Всъщност голяма част от гърците в днешна гърция са наследниците на прогонените от Турция-региона на Измир, Египети затова са мургавички! Там за да се отърват о тях турците са ги избивали и хвърляли в морето с мулетата и катърите! С всичко!
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кирил е Методий са българи. Кирилицата е базирана ба глаголицата (българската азбука). Слугите на БКП вече 70 години повтарят една и съща лъжа - за гръкославянския произход на Кирил и Методий. Това трябва да спре. Всеки к.омунист и неолиберлна и.змет на въжето.
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продажните български историци като Петър Мутафчийски 50 години повтарят една и съща гнусна лъжа - Кирил и Методий били славяни. Тази лъжа обслужва панславянската пропаганда, итвърждаваща имперските интереси на Русия. Панславизма е създаден от Екатерина Велика и се повтаря и до днес от всяка официална руска власт.